Beleggen, dan praten we niet over je broodje, is een lastig onderwerp voor veel mensen. Waar moet ik nou in beleggen, wat is de beste strategie? Moet ik nou juist beleggen in goud of juist obligaties kopen? Het begint vaak met een bepaalt risico dat je wilt aannemen. Hoe meer risico je loopt, hoe hoger de winsten kunnen zijn is de gedachte. In dit blog zetten we verschillende instrumenten uiteen op basis van het risico wat ze meenemen, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken voor je strategie.
Laag risico
Beleggen brengt altijd een risico met zich mee, ongeacht wat iemand tegen je zegt. Ook al heb je bijna geen risico, er is nog steeds een kans aanwezig dat je geld vermindert. Daarom is het nodig om de juiste strategie te varen, die misschien wel een mix heeft van instrumenten met een laag, midden of hoog risico.
Wanneer we kijken naar beleggingen met een laag risico dan is de eerste by far de staatsobligatie. Deze zijn vrij te verhandelen onder elkaar, en geven een vast percentage aan rente over een vaste looptijd, meestal vijf tot tien jaar. Wanneer je bedrijfsobligaties koopt kan het zijn dat je aan het einde van de looptijd de waarde zelfs over kan zetten in aandelen, in plaats van dat je het geïnvesteerde geld terugkrijgt. Een andere goede optie is de ETF. Een ETF (Exchange Traded Fund) wordt ook wel een indextracker genoemd, omdat deze de waarde van een totale beurs (zoals onze Nederlandse beurs AEX) volgt. Hierdoor beleg je dus eigenlijk in alle beursgenoteerde bedrijven, i.p.v. een bedrijf.
Midden risico
In het midden risico vak nemen we het gewone aandeel. Hier moet je een keuze gaan maken van welk bedrijf je aandelen wilt gaan kopen, waardoor je natuurlijk moet analyseren. Deze analyse moet je opnemen in je strategie, wat meer werk van je vraagt. Heb je een verkeerde strategie? Dan loopt je belegging ook niet goed. Wat veel mensen doen is een “mandje” maken van aandelen van verschillende bedrijven. Hierdoor loop je in principe minder risico wanneer deze bedrijven onafhankelijk van elkaar opereren.
Hoog risico
Er zijn veel instrumenten met een hoog risico. Een voorbeeld is een optie of sprinters. Met zo’n instrument gok je eigenlijk op een verandering in prijs, waarvoor je vaak niet voldoende kennis hebt. Een goede film is de big short, waar wordt gewed op het instorten van de amerikaanse huizenmarkt. Hier hebben verschillende mensen onderzoek gedaan naar de huizenmarkt en vervolgens geshort.